Thursday, November 24, 2011

Pasti ada rahmatnya....

Yang....semoga Yang tabah dgn apa yg berlaku....setiap yg berlaku tu pasti ada rahmatnya....dan setiap kejadian tu tak terjadi tanpa sbb musababnya......sedih hati dengar berita tu...tp ku tahu lagi berat bebanan perasaan yg Yang terpaksa tanggung....ku doakan semuanya berjalan dengan sempurna dan jalan penyelesaiannya adalah yg terbaik.....

sedih juga td bila tgk kat berita....and maaflah Yang sbb ku menafsirkan sebenarnya ada sesuatu terjadi dlm syarikat tu....kapal bila ada dua nakhoda mmg akan hilang haluan....pulak2 bila ada sifat tamak yg mula mengintai2 diri...sabarlah Yang...andai kita jujur dan ikhlas dlm pekerjaan kita pasti ada rezeki kita dimana-mana saja...bumi Allah ini luas utk kita....

ku akui apa yg Yang lakukan itu adalah yg terbaik demi ikatan silaturrahim sesama insan, biarlah beralah sebelum timbul perbalahan...

Yang....ku sentiasa ada didalam apa jua situasi...kasih sayangku bukan kerana apa yg Yang miliki...kasih sayang ku adalah kerana dirimu adalah kamu....ku tak pernah lg memandang seseorang itu kerana hartanya Yang....ku mohon diriku kekal begini....

Yang...ku doa sgt2 dgn musibah ni Yang menukar haluan dgn membantu ku dgn butik jahitan tu sebelum sekali lagi bermula dgn sesuatu yg baru....ku mohon sgt moga tuhan spaikan pesanan dan isyarat hati ini pada Yang...Aminnnn....

setiap musibah pasti ada rahmat yg tersembunyi....semoga kita sama2 tabah melaluinya.....






Monday, November 14, 2011

Andai Kasihmu pudar...



KAsihku jangan kau sangsi
kasihmu juga tak ku curigai
sehingga waktu ini aku tahu
kasihmu tulus untuk ku
namun perjalanan ini masih panjang
belum kita tahu dimana pelabuhan

andai didalam pelayaran
kasihmu pudar tiada bertepian
mungkin tertinggal dilain pelabuhan
mohon segera kau kabarkan
agar aku bersedia menghadapi kelukaan

kasihku tak mungkinkan pudar
sayangku tak mampu ku kikiskan
demi kasih dan sayangku
aku ingin melihat kau bahagia
bersama insan yang kau cinta
pasti aku luka, akan ku rawat ia
sehingga sembuh dan aku mampu kembali menyinta....







Saturday, October 22, 2011

thank you Yang.....

thank u Yang...sbb tak mengajarku dengan janji2 manis....walaupun kita saling memerlukan tp ternyata Yang mmg seorang lelaki yg matang...walaupun keinginan kita sama utk sering bersua namun kita ttp berpijak dibumi yg nyata....walau jauh didasar hati ku rasa seperti dipinggirkan, namun ku menyedari semua ini adalah demi kebaikan kita bersama.....

ada waktunya mmg ku rasa kesibukan mu itu sukar utk diterima...namun bila akal waras ku kembali ke sadarku, ku pujuk hati agar terus bersabar sebagaimana yg sering kau katakan "sabar...rezeki tak ke mana...."...walau ada rasa sedih bertandang dijiwa, namun ku tetap tidak dpt melawan segala yg sudah dituliskan...maka akhirnya kesabaran jua yg ku pohon dari sang pencipta....


Wednesday, September 28, 2011

setahun sudah berlalu....

setahun sudah berlalu bermula dgn kata2 ini "boleh bagi email u tak? nak kenalan dgn u. itu pun klu sudi. tq"....dan akhirnya....pada 25 September 2011, kami saling meluahkan apa yg selama ini terpendam didalam perasaan....mungkin jarak yg membuatkan kami agak kelewatan...semoga kelewatan ini akan memberikan kami kesempurnaan.....

dalam malu tak malu ku paksakan juga meluahkan segalanya daripada aku terus memendam rasa dan bermainan dgn perasaan sendiri...paling ku bimbangkan waktu akan terus terbuang sedangkan sebenarnya dia tak pernah menganggap aku siapa siapa.....

thank you Yang kerna tak menghampakan apa yg selama ini ada diperasaan ku....ternyata selama ini kita sama2 memendam rasa dan masing2 mengambil sikap tunggu dan lihat...tp aku cuba memberanikan diri....sbb ku penat menanggung perasaan sendirian....huhuhu

ku doakan semoga apa yg bermula ini akan berakhir dgn sempurna....berakhir sebagaimana setiap pasangan didunia ini harapkan....ku tak minta intan dan permata...ku hanya minta semoga perhubungan dihalalkan....

semoga perasaan kita matang bersama kemantangan usia kita...dan diusia kita ini ku tak mengharapkan perhubungan terjalin seperti anak2 remaja...kita sudah terlalu dewasa Yang...semoga cepat hubungan kita ini halal and kita terlindung dari noda dan dosa....

Tuhan...beri aku kesempatan sekali lagi mencintai dan dicintai....beri aku kesempatan utk melahirkan zuriat ku bekalan dunia dan akhirat....beri aku peluang berbakti sebagai seorang isteri dan ibu....AMinnnnn...




Wednesday, August 31, 2011

Aidil Fitri 2011

kemeriahannya tak berapa nak dirasa...aku pun tak tau kenapa...yg aku tahu kesibukkan ku spai menjelangkan fajar Aidil Fitri sgt2lah memenatkan....

tahun ni pertama kalinya aku ambil tempahan menjahit...tp tak bnyk...walau tak bnyk and dgn kelas jahitan yg masih berjalan buat masa aku tak ada utk berehat...sepanjang ramadhan aku cuma akan tidur 3-4 jam sehari...teramat memenatkan...dan kepenatan ku itu menjadi2 bila terlalu bnyk mulut2 yg bercakap mcm2....paling menyakitkan mereka yg mengomen jahitanku...bukan aku tak bole menerima teguran/komen2 pada hasil jahitanku...tp agak2 la nak komen...kalo bayar sepsang baju tu 200-300rm takper lg..ni takat upah jahit free, tak perlulah nak komen ala2 butik 5-6 star yg jahit...pensyarah fesyenku pun tak komen yg seumpama itu....walau pahit ku telan jua namun dlm hati masih tetap terasa and kepenatan bersengkang mata menjahit tu makin memenatkan....

itu semua pengalaman ramadhan n syawal tahun ni...dlm sedar tak sedar aku terasa mahu menyambut aidil fitri ditahun akan datang sendirian...ke mana hala tuju ku blom ku pastikan and yg nyata ku rasa seperti mahu merayakan aidil fitri tahun hadapan jauh di tempat lain bukan lg di sini....hmmmmm....

semoga cahaya aidil fitri kali ni akan menyinari hari2 ku yg mendatang sekalipun pengalaman dan segala mcm perasaan yg ada ini mungkin terlalu sukar utk dihapuskan....semoga sinaran suci aidil fitri akan merubah rasa ini dipenghujungnya kelak....Aminnnnn...

selamat hari raya aidil fitri buat semua....



Sunday, August 21, 2011

Dugaan Ramadhan....



sejak dewasa, inilah tahun yg pertama aku habiskan InsyaAllah puasa dikampung....and ini jugalah tahun pertama aku ambil upah menjahit baju orang yg bukan ahli keluarga....
terduganya aku sampai terasa hilang semangat utk menjahit....tp Alhamdulillah, aku cepat memulihkan diri....

minggu sebelom start puasa aku dah menyudahkan 4 pasang baju 1st customer aku yg bukan ahli keluarga...tp malangnya terlalu bnyk complaint dr depa spai aku rasa malas n mungkin tak akan ambik lg tempahan....tp setelah aku mintak baju contoh yg paling selesa depa pakai, aku ukur setiap bahagian baju tu, semuanya sama dgn yg aku buat...aper masalah customer ku itu...?

dan akhirnya aku dpt jawapan....sikit ajer baju tu besar tp yg menjadikan customer itu berlebihan aksinya adalah kerana nak melepaskan perasaan....prasangka yg dipendam membuatkan dia teraksi berlebihan....bukan baju yg salah tp customer aku sajer nak cari pasal....dia ingat aku ada hubungan terlarang dgn suami dia...Demi Tuhan, aku belom sekali terlintas ke arah itu....seharusnya customer aku tu siasat kebenaranya sblom nak melahar aku....dr aksinya tu akhirnya setelah ku kumpul2 segalanya ku membuat keputusan yg dia sudah tersilap lahar...untung satu sbb aku bukan jenis melawan kekerasan dgn kekerasan...Alhamdulillah, Tuhan anugerahkan aku dgn sifat yg penakut....

bila ku ceritakan dgn seorang adik yg sama2 belajar menjahit dulu, baru ku tahu ada sesuatu yg aku terlepas pandang...untung ada adik yg prihatin...mmg sifat aku kalo berkawan jarang nak melibatkan perasaan....kecuali ada org2 yg sepatutnya....sepatutnya customer aku tu tanya suami dia sendiri, sedar atau tidak suami dia yg terhegeh2...siang mlm nak msg nak call, tak sudah tu kat FB mengganggu aku sembang dgn kwn2 aku yg wanita...aper yg nak ditunjukkan dia..? selama ni aku perasan tp aku taknak melayan perasaan tu sbb bimbang aku yg salah menafsirkan...tp setelah semuanya jelas dan nyata...jgn salahkan aku bila skrg ini aku sudah seperti orang asing yg tak mengenali....

aku dah ambil keputusan akan pulangkan baju2 customer aku tu tanpa aku repair and aku akan halalkan sajer upahnya and aku akan bayar harga kain dia kalo dia masih tak puasati....sekalipun waktu aku dah ku bazirkan menjahit manik2 dan labuci2 pada baju depa...aku buat mcmtu bukan sbb aku ni bersalah...sesungguhnya aku mmg tak bersalah dgn perasangka customer aku tu..Tuhan maha mengetahui kebenaranya...tp aku tak perlu membuktikan aper2 sbb takder aper yg nak ditakutkan....satu hari biar customer aku tu sedar...dia dah tersilap perhitungan and tindakan dia yg kurang bijak tu...itulah satu yg aku kesalkan...isteri2 sll hanya nmpk kuman yg jauh seberang laut, gajah depan mata depa tak endah, buta mata hati dek sayang kunonnya, hakikat suami sendiri yg jd ulat bulu naik daun bila takder isteri, itu depa takmo nilai.....hmmmmm....

inilah dugaannya bila kita tak punya suami...itupun blom lg customer tu tahu aku ini sorang yg memegang title janda...kalo dia tahu yg itu pasti kemarahan dia yg salah itu bertambah meluap2...sbb persepsi masyarakat pada golongan janda ni sgtlah -ve...walaupun hakikat sebenarnya bukan semua janda tu suka merampas kebahagian org lain...and kalo bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi.....





Tuesday, July 05, 2011

Pembuatan Pakaian Lelaki

hehehe...arini td aku dah daftar utk kursus buat baju lelaki...sepatutnya daftar utk pakaian kontemparari wanita...tp dah terlanjur bnyk kursus ditawarkan aku pilih nak buat baju lelaki....mmg tak ramai org melayu yg pandai buat baju lelaki....jd aku nak amik cabaran ini utk membuktikan yg aku memang mampu nak bersaing.....lain2 baju wanita bole belajar dr pensyarah2 secara tak langsung...rasanya kalo aku tanya pada Puan Zaini n Cik NUrul teknik2 buat baju2 moden utk wanita, mesti tanpa ragu2 depa tu akan tunjukkan....

so...mulai monday ni aku akan jd student semula...student tua...hehehe...aper2 pun ilmu yg nak dituntut tak mengira usia...semakin senja semakin bnyk yg perlu kita pelajari...kerana semakin meningkat usia semakin matang dan semakin rasanya ilmu itu tak pernah mencukupi....semakin aku rasa aku kurang ilmu....mungkin masa muda2 remaja dulu aku rasa cukup dgn ilmu yg sedia ada...namun sebenarnya semakin berusia semakin ku rasa kurang ilmu....dunia dan akhirat....

selagi bernyawa akan ku cari ilmu....utk 4 bln kali ni aku tak hirau aper pun ckp2 manusia lainnya....setakat ni abg n adik mmg menyokong aper yg aku nak buat...cuma ada nmapk sikit perubahan pada bondaku...bondaku mcm tak berapa nak gembira...tp biarlah...ku lakukan semua ini demi masa depanku....takkan selamanya ku nak menumpang dgn mak...biarlah mak menikmati apa yg ada skrg ni hasil peninggalan arwah ayah tanpa gangguan kami adik beradik...moga dgn itu mak akan terfikir....apa yg ayah tinggalkan adalah utk kesenangan bersama....

tak sabar nak masuk kelas...nak memulakan hari pertama...makanya ku akan jd pelajar semula...semoga jentera hitamku itu tak buat hal....moga dia pun memahami niat sebenarku dan memberikan kerjasamanya...nnt dah berjaya akan ku perbaharui apa yg ada pada jentera hitamku itu biar dia juga turut rasa dihargai....





Monday, July 04, 2011

Ahad....



hujung minggu baru ni kebetulan abg and adik sama-sama blk kg...tp bila tgk pada kereta ni rasa sayu gak ati...sbb ni jer la jumlah bilang kami yg tinggal...kami tinggal 3 beradik ajer lg...tgk rumah org lain bila hujung minggu ada 4-5 buah kereta...sbb mereka ada ramai adik beradik....mesti meriah suasana berbanding kami....dah la 3 org...yg berkeluarga adik sorang...dgn anak dia yg 5 org tu...kemeriahan masih tak berapa nak meriah...walau mcmana pun aku bersyukur masih punyai keluarga dan adik beradik, sekurang2nya ku punyai adik dan abg...sekalipun ku sorang wanita...tp syukur sbb adik n abg mampu utk ku kongsi segalanya....

bersempena dah hampir nak puasa, adik n abg sempat membersihkan persekitaran rumah...peluang semcmni blom tentu akan ada mejelang nak puasa dan menyambut raya kelak....smpt juga merancang serba sikit mengenai jamuan hari raya yg bakal tiba...doaku moga raya akan datang masih sempat kami sambut dgn kemeriahan yg seperti dulu2....

harini dah sunyi semula rumah....semua dah kembali ke tempat mereka and anak2 dah nak bersekolah....tinggal aku dan mak....sememangnya aku tak bnyk perkara nak dibicarakan...makanya sunyi ajer la rumah...ditambah dgn kerja-kerja jahitan ku masih ada 10 pasang nak disiapkan....






Tuesday, June 14, 2011

memerhati...

ku ni mmg rajin la sgt memerhati sape saje...terutama kalo org tu awal2 ku kenal nmpk mcm serba serbi perfect...tak tau la tu tabiat baik atau tak...mungkin ada baiknya dan ada gak tak baiknya....huhuhu

kali ni yg dlm pemerhatianku ialah seorang teman yg ku kenali bermula dialam cyber ni....memula dgn hanya bersembang2 di tempat biasa ku kunjungi...kebetulan awal November 2010 ku ada urusan di Shah Alam...makanya kebetulan juga kawan tu ada ajak photo shooting...so disebabkan urusan ku tu cepat selesai and seseorang yg menemanku agak kesibukan jd ku menerima pelawaan si kawan ini....sepanjang hari pertama ku bertemu dengan JA, Ros, BZ & Nik...ku agak kagum juga melihat cara perbualan si JA....mulai dr itu ke mula memerhati apa sajer yg ada ditulis JA di FB atau tempat persinggahan ku itu...

tak baik bila ku sudah berjumpa JA and ku mencantumkan semua yg ku lihat dr sebelum bertemu sehingga ke hari ini...terlalu banyak percanggahan...dr aper yg di tulis dan kebenaran di alam nyata...

apa yg ditulis JA hari ini kat FB dia lg membuat ku rasa mcm sebenarnya apa yg JA ckp selama ini amatlah jauh menyimpang...sesungguhnya kalo benar duit dia ada mencukupi apa gunakanya lg dia nak berkerja part time..?tambahan selama ini JA kata dia ada bisnes serunding yg sgt laris dan juga dia sudah ada sijil utk mengajar make up...?Ahad yg lepas pun dia ada mengajak aku join kelas belajar make up dia....hmmmm...

ku rasa indah kabar dr rupa apa yg selama ini ku dgr, lihat and baca didalam kehidupan JA...kesian juga..tp aku tak bole nak ckp aper...tambahan kalo ku berkata2 ku bimbang nnt JA melahar ku...dr gaya bahasanya itu ku rasa JA kalo melahar mesti meletop2....ku jenis yg tak akan hanya menurut sajer aper yg kwn2 kata..ku ada cara ku tersendiri utk meneliti sblom menyokong walaupun ku tahu kwn ku itu tak betul sgt...

sebagaiman yg Nik ckp...ya! aku setuju dgn Nik...JA terlalu kebudak-budakan...sanggup mengadakan cerita yg tak ada...itu nnt pasti akan memakan diri JA....biarkanlah JA sedar satu hari nnt...tp sekalipun JA dah sedar mana mungkin dia akan mengakuinya...jatuh la maruah dia....dr gaya JA tu ku rasa dia rela terlepas segalanya dr dia mengakui kesilapan dan kelemahan diri...

ku baca apa yg JA emailkan...and kesimpulan yg ku buat adalah, JA terlalu mengikut perasaan bila berdebat...tanpa memikirkan kebenaran yg org lain tulis dan ckp...jd ku taknak komen aper2 pada email tu...baik ku diamkan sajer..sbb ku sudah tau dimana kesilapan JA....kadang2 ku lihat JA seperti bayangan seorang teman yg juga dulu ku kenali di alam cyber dan kemudian dialam nyata....kedua2nya wanita...


Sunday, June 12, 2011

12 June, 2011


detik 12am 12hb June, 2011, org pertama yg call semestinyalah satu2nya abg kandung yg ku miliki didunia dan diakhirat...disusuli satu2nya adik lelaki yg ku miliki dan seorang teman yg hampir setahun ini sentiasa ada bila ku memerlukan....dan satu2nya teman yg ku percaya saat dan tika ini....

setahun lagi ku menambah usia...semakin aku berusia dan semakin aku tercabar dgn pancaroba kehidupan...semoga aku terus diberikan kesabaran, ketabahan dan kekuatan utk menghadapi segala-galanya....AMinnnnn....

bersyukur aku ke pada Mu tuhan...kerna masih meminjamkan aku nafas utk terus berkelana di bumiMu ini....moga kehadiran tahun2 akan datang menambahkan kekuatan dan ketabahan juga kesabaran ku utk mengharungi segala sepak terajang kehidupan yg semakin hari semakin mencabar.....

terima kasih pada yg mengirimkan ucapan dan doa2...semoga segala doa kalian diperkenankan...semoga ku dipertemukan dgn seseorang yg dpt ku jadikan tempat bergantung hidup dan membimbingku menuju keredhaanMu.....Aminnnnn....




Monday, June 06, 2011

blind date....

A "blind date" is a date between two people who have not previously met.

tu la makna blind date....tp ntah la...ku ada tulis kat tmpt dulu tu pasal blind date yg penah ku alami....ntah mcmana ada geng2 yg tak puasati n start memerli2...ku sendiri jd confuse dgn makna blind date....ternyata dlm makna tu blind date adalah pertemuan diantara dua orang yg belum bertemu...tp sering berbicara melalui alam maya and mungkin melalui talifon....sudah ku nyatakan mcmana cara perkenalan terjadi...so kenapa masih ada manusia yg rasa seperti ku mereka2 cerita mengenai blind date ku...?

mmg ku cerita seringkas2nya....seperti blind date ku yg sudah2...ku seperti dpt meneka lelaki yg ingin ku temui...sllnya mmg ku dpt meneka dgn tepat...mmg kesemua mereka tak ku lihat dr awal...tp dr gaya mereka berbicara and ku sll tidak mengharapkan lelaki yg seumpama brad pitt hadir depan mata, so mungkin kerna itu tekaan ku tidak meleset....sbb tu setiap blind date yg pernah ku lalui tidak terlalu sukar utk aku mengenali lelaki tersebut...perjalanan blind date akan berjalan dgn sgt lancar...cuma masalahnya...kebanykkan blind date yg pernah ku alami berakhir dgn si lelaki ingin menikahiku...bkn kerna ku tulis itu utk membanggakan diriku tp itulah kenyataan yg terjadi.....

ku tulis disini sbb mmg di sana ku malas nak berkata2...nnt mesti depa datang ramai2 utk sesama memerli2....ku tak paham dgn manusia seperti itu...pengalaman manusia lainnya bukan hak kita utk mempertikaikan....

kenangan terindah ku adalah blind date pada 15hb Ogos 2010.....semoga ia akan terus indah.....





Tempahan

hari sabtu aritu pegi jumpa 1st customer yg luar dr ahli keluarga....isteri En. Nazri tempah 3 pasang baju and Anis tempah 1 baju kurung riau....polar baju depa dah siap..tinggal nak potong kain jer lagi....

mlm jumaat tu katie call suruh datang amik baju utk dijahit...yg ini kira sharing...ku ambik bahagia jahit jer..mudah nak berbanding buat polar n potong kain...

mlm ni ku dah separuh siap jubah utk kakngah gi sekolah...jubah asrama dia..ni 1st time aku buatkan n 1st trail ku buat baju berpoket n pergelanggan tangan dia tu ada butang..maklum la tuk budak asrama...InsyaAllah by mlm esok ku nak siapkan jubah diana tu...

siang esok nak gi ambik baju yg katie bawak dr KL...kami buat JV utk jahit baju kali ni...katie malas nak menjahit sepenuh masa sbbnya dia rasa busan menghadap kain baju and ada sesuatu terjadi tu yg buat dia jd busan dan malas...hmmmm...tu la, air yg tenang jgn disangka tiada buaya.....

ada juga yg nak tempah langsir kata katie smlm....terima jer sementara aku takder kerja ni...so tak sesia la 4bln aku pegi menimba ilmu...InsyaAllah bulan July aku nak sambung lg...tp tgk keadaan semasa itu nnt....ikutkan aku dr duduk tak buat aper apa salahnya ku timba ilmu lg...bayaran nak sambung 6bln lg pun murah jer....

baju adik ipar aku dah siap 2 pasang n Alhamdulillah dia bg komen yg bagus..dia sesuai n selesa n dia nmpk mmg puasati....baju anak2 dia pun dia puasati....jd utk raya sudah semestinya ku akan buat utk anak2 buahku n InsyaAllah kalo tak bnyk tempahan lain ku akan siapkan baju2 depa semua sblom raya..termasuk baju2 melayu lelaki2 yg ada didalam keluargaku ini...

Dua Org model Kecilku~ my angel

ckp pasal baju melayu...ada seseorang dr tahun lepas berangan2 nak suruh aku la kunonnya jahitkan baju melayu dia...hmmm...gurauan yg mungkin juga nak amik hati...ikutkan aku mmg aku nak try buatkan...tp ukuran takder....nak mintak rasanya tak mungkin dia akan kasi....nak jumpa ntah kan ada masa atau tidak n masih sudikah tidak dia nak jumpa aku ni....setelah semuanya ku jelaskan sejelas2nya...mungkin dia tak dpt nak terima status aku....tp ntah la susah nak ckp..kadang aku rasa keliru juga...sehingga ke hari ini dia tak pernah lagi mengeceawkan aku bila aku memerlukan pandangan, pendapat dan nasihat...dia juga blom pernah gagal memberikan aku semangat setiap kali ada sesuatu yg menyentuh perasaan....ntah la...tunggu dan lihat sajerlah...yg nyata jauh disudut hati aku sesungguhnya aku mmg menyenangi dia....

baju aku tu tgh menunggu baju kebaya..dah potong n jahit tepi tp blom jahit lg jdkan baju...baju kurung moden dah siap dgn manik sekali...biarlah baju aku bebila bole buat...skrg ni yg utama baju org lain...aku masih bnyk baju dlm almari...raya masih bole pakai....

Baju Kurung Modernku

Sunday, June 05, 2011

pada siapa nak ku luahkan...?

hmmmm....tak terluahkan...kang org2 keliling yg mendengar n tak paham hujung pangkal akan berkata ku ini membenci ibuku....Demi Tuhan...tak pernah ku membenci wanita yg melahirkan ku ke dunia ini.....tanpanya mana mungkin ku melihat dunia dan merasai pancaroba kehidupan dunia yg fana ini....

namun....sekalipun dia seorang ibu...aku sebagai anak berhak menegur apa yg kurang baik dilakukan ibu....selama ku menjejak dewasa ku belum pernah tinggal bersama-sama ibu....8 bulan ini ku merasakannya dan apa yg ada dihatiku adalah satu penyesalanan...penyesalan kerna sebelum ini ku hanya mendengar dan menyalahkan satu2nya kakak yg ku ada dunia akhirat.....kini ternyata...penyesalan itu sudah tidak berguna lg...kakak ku pergi buat selamanya....kini ku rasai segala yg dirasai arwah angah....dan seandainya ku dijemput Tuhan dlm waktu terdekat ini....aku redha dan pasrah...semoga sebelum ku dijemput, Tuhan mengampunkan semua dosa2 ku....

maafkan aku ibu kerna terlalu banyak perselisihan diantara kita...sekalipun kau ibuku..tp apa yg ibu lakukan selama ini seolah2 mengadu domba kami adik beradik....ALhamdulillah kami masih utuh bersama kerna semakin hari kami semakin memahami sikap sebenar ibu....satu doa kami buat ibu semoga ibu mendapat ketenangan....semoga solat2 dan doa ibu diperkenankan...semoga satu hari atau kini ibu menyedari apa yg selama ini kami tegur ibu....tak mengapa ibu tidak mengakuinya, cukup ada penyesalan dihati ibu dan ibu berubah....cukuplah ibu sering memberikan kepada masyarakat bahawa anak2 ibu semua tidak berguna...kerna masyarakat punyai mata dan hati utk menilai semuanya....

moga satu hari ibu akan bersyukur kerna kami anak2 ibu....sekalipun ibu tidak pernah menceritakan sikit pun kebaikan kami tp yg nyata kami masih menjadi manusia...tidak kami menconteng arang dimuka ibu....biarkanlah kami dgn cara kami....

maaf juga kerna ku tidak dpt memberikan apa yg ibu mahu...maaf kerna ku bukan patung bernyawa...setelah sekian lamanya ku hidup dgn caraku....tidak mungkin ku akan menjadi robot yg hanya mengikut segala telunjuk ibu.....sekalipun kita tinggal satu bumbung itu tidak bermakna ku harus menurut segalanya...kerna ku ada perancangan hidup ku sendiri....ku tak bisa menjadi org lain....ku tak dpt merubah diri ini menjadi sebagaimana yg ibu ingini...begitu juga cucu2 ibu...beri mereka merasa kehidupan yg mereka perlukan....mereka juga bukan robot yg hanya menurut disuruh berdiri mereka berdiri disuruh duduk mereka duduk......bukan kedegilan mereka...tp itu mmg lumrah manusia dlm proses pembesaran mereka....


maafkan ku ibu kerna ku menulis disini...mungkin akan menjadi tatapan manusia lainnya...ku tak mampu menyimpannya sendirian...ku harus menulis atau mencari seseorang utk meluahkan segalanya...namun ku tak punya sesiapa utk dikongsi rasa ini...hanya di sini tempat ku luahkan.....semoga dgn catatan ini ku akan merasa sedikit tenang...moga tidak ada dendam dihati ini....kerna kau adalah ibuku.....Tuhan maha mengetahui apa yg ada dihati ini wahai ibu...TUhan maha mengetahui apa yg ku lakukan selama ini adalah utk dirimu jua...kerna ku tak mahu andainya ku pergi lebih dulu dr mu kau akan menderita mengenangkan ku....ku mahu pergi dan meniggalkan segalanya tanpa ada sesiapa yg mengingatiku dan merinduiku....itu adalah lebih baik drpada kau terus meratapi kepergianku satu hari nnt....

moga TUhan memberikan hidayah kepadamu ibu....moga semua ibadatmu jua diterima dan ibu mendapatkan ketenangan...kesabaran dan ketabahan....







Wednesday, May 25, 2011

Jejak Kasih



pepagi lg arini td mak dpt kabar dr adik, ada kenalan lama mak yg juga merupakan pakcik kepada isteri adik telah pergi menemui penciptanya...moga roh pak kancil ditempatkan dikalangan orang-orang beriman dan dicucuri rahmat...Aminnnnnnn

lepas melawat jenazah sempat mak gi jumpa dgn kwn2 lama yg merupakan jiran dia masa makayah menyewa di kampung tanjung kerayong suatu ketika dulu....sempat juga td mak ichan tunjukkan rumah yg mak penah sewa...umah tu dah jd umah batu...aku dilaharikan disitu tp waktu meninggalkan kampung tanjung kerayong ku baru 6thn...jd semua memori kat situ tak dpt nak diingat sgt....sempat juga jumpa mak yam, salah sorang yg pernah memandikan ku masih kecik2 dulu....terharu juga dpt jumpa makcik2 dua org tu...mak yam dah tak larat sgt...suatu ketika dulu makcik2 tu panggil aku si lembik...hehehe...sbbnya ku suka sgt jatuh dan ilang dlm semak2 kat tepi jalan....lagi satu mmg jd acara wajib ialah jatuh tanggan n pingsan....hehehe....nasib baik skrg ni umah mak dah tak bertangga...kalo idak risau gak hobi tu menjadi kegemaran spai sekarang.....

ikut mak mmg mcm taknak blk td...tp takkan nak duduk lelama sgt kat rumah org..tambahan semua pun dah tua2...mesti depa pun nak berehat, baring2....mlm ni td dpt lagi satu berita...satu2nya biras mak yg tinggal sedang sakit di hospital...esok satu lg mission menjejak kasih mesti akan terjadi....takper la sementara aku ada ni bole le bawak mak gi melawat...esok lusa blom tentu lg....jd supir pun jd supir la...esok lusa blom tentu dpt buat mcmtu..ntah siapa pulak yg akan dijemput utk kembali kepada penciptanya....mungkin ku sendiri akan pergi meninggalkan semuanya...jd sementara masih bernyawa dlm nak taknak ku akan cuba membuat aper yg termampu.....

sempat la amik gamba mak dgn mak ichan...td dgn mak yam tak ingat langsung...seperti biasa la perpisahan arini dibanjiri airmata, mak yam n mak ichan sempat pesan seandainya dgr kabar dia takder nnt datang la melawat....InsyaAllah kalo ku ada lagi di sini dan keadaan ku sendiri mengizinkan ku akan bawak mak.....






Monday, May 23, 2011

23 May 2011

begitu bnyk yg nak ku tulis...tp tak tau nak mula dr mana....dah lama sgt tak menulis kat sini dah hilang skill menulis yg aku ada...ada a few puisi2 baru dah ku siapkan...tp masih tak letak kat sini...tak tau kenapa aku masih blom mahu meletaknya disini....

puisi2 tu bnyk berkisar mengenai seseorang yg sudah hampir setahun aku kenali....dari awal perkenalan dia yg memulakan....yup! terjadi ditempat yg sama dimana suatu waktu dulu aku punyai seorang teman yg sgt memahami dan tempat aku berbincang bermacam2 perkara....

ya! seawal perkenalan sememangnya ku lihat dia seorang lelaki budiman...sehingga kini masih kekal begitu...bezanya dia dgn teman ku suatu waktu dulu...dia ku kenali rupa parasnya....sempat kami bertemu 2-3 kali dan bnyk juga yg kami kongsi dr cerita2 keluarga sehingga kisah peribadi....terutamanya dia....

ku hanya membuka semua kisah ku setelah hampir 5 bulan kami saling mengenali...setelah ku lihat arah perkenalan itu memungkinkan akan melibatkan hati dan perasaan...bukan kerna aku tidak dpt menerima dia....dia mmg segalanya terbaik dimata dan dihati...tp ku bimbang sekiranya semakin lama dibiarkan aku akan semakin sukar utk menyatakan kebenaran....makanya aku luahkan segalanya....kesudian dia menerima ku itu terletak ditangannya....seandainya dia menjauh juga aku tidak dpt berkata apa....

setelah segalanya terluah....ku lihat sedikit perubahan...tp yg nyata sehingga detik ini dia masih tetap menghubungi aku namun tidak lg kata2nya seperti suatu ketika dulu....aku redha dan pasrah..kerna aku cukup menyedari...mana mungkin seorang lelaki yg bujang walaupun berusia dr ku dan punyai kedudukan yg baik mahu menerima aku yg berstatus JANDA....dek kerna kesedaran itu ku meluahkan segalanya sebelum semuanya semakin sulit utk dilakukan....

yang nyata aku mmg menyenanginya...keramahan kemesraan dan sikap perihatinnya membuatkan aku sering berkongsi apa sajer...sehingga kini mmg ternyata dia tidak mengecewakan, cuma segala yg melibatkan hati dan perasaan sudah tertinggal dibelakang...

ku bahagia punya teman sepertinya....namun apa yg bakal terjadi dimasa depan masih jauh utk digapai....untuk mengubat rasa hati ku harus sedar yg enggang akan terbang bersama enggang, masa kan pipit sepertiku mampu bersaing.....





Friday, May 20, 2011

4 bulan lalu

lama betul saya tak menulis kat blog ni...keadaan dan masa tak mengizinkan...paling menenatkan line broadband yg mmg teramatlah teruknya....

4 bulan dah pun tamat..Alhamdulillah dapat gak aku habiskan satu sesi berlajar menjahit....InsyaAllah ada kelapangan dan andai diizinkan Tuhan, bulan July nnt ku bakal sambung lagi utk 6 bulan....buat masa ni keputusan yg ku ambil adalah nak menghabiskan tahun 2011 dengan belajar menjahit....disamping aku ambil tempahan jahitan dr sedara mara dan jiran tetangga....

inilah antara hasil dr belajar menjahit....









skrg ni ku tgh berusaha menyiapkan baju2 sendiri, mak, baju2 adik ipar n anak2 sedara...merekalah model2 ku yg terawal...sehingga arini ku dah menyiapkan dekat 10 pasang baju....satu kejayaan utk diriku.....yg pasti baju2 raya depa tahun ni ku yg buat...n ku akan buat baju melayu yg pertama...hehehe....satu kejayaan bagi ku yg jobless ni....moga menjahit dpt ku jadikan punca rezeki....Aminnnnnn





Sunday, January 16, 2011

2011

Alhamdulillah...permulaan yg baik utk 2011...4 bln awal ni walau aper pun rintangannya harus ku hadapi dgn tabah....rancagan ni dah tertangguh dr awal 2010 lagi...InsyaAllahh dah stgh bulan january 2011, tak lama dah another 2 1/2 bln jer nak abihkan 4 bln....

jd student semula...sbb belajar sesuatu yg mmg minatku jdnya aku tak rasa susah utk memahami segala yg diajar....walaupun terasa agak padat jadual pembelajaran setakat ni Alhamdulillah aku masih mampu menjalaninya walaupun disetiap hujung ari pasti akan terasa kepenatan....

demi segala yg aku citakan aku harus tabah menempuhinya...syukur aku ada ibu yg sentiasa memberi peransang dlm aku menempuhi segala kesulitan...dr segi kewangan pun ibu bnyk membantu...

dalam soal peribadi aku biarkan ia mengikut flow...aku hanya manusia biasa, tak lari dari rasa rindu dan ingin dikasihi, namun biarkanlah ianya berlalu kerna sejak dr ku maklumkan statusku mmg aku rasa ada perbezaannya....ia, aku sedar siapalah aku ini ingin terbang seganding merak kayangan....

syukur jugak aku dpt pensyarah2 yg penuh sabar mecurahkan ilmu, walau ada waktu aku sendiri tertekan dgn kerenah student yg terlalu sukar memahami pembelajaran dan melambatkan proses pembelajaran....aku kena sabar, kadang kala pertanyaan mereka buat aku semakin mengingati apa yg diajar dan ilmu tak bole kedekut nnt hilang keberkatannya....

isnin esok seharian akan ada taklimat utk pelajar2 baru...penat juga nak mendengar taklimat dr 8.15am spai 4pm...tp takper la mungkin akan ada ilmu dan pengetahuan baru yg akan ku terima....

hari selasa akan bermula pembelajaran dan akan duduk dimakmal pakaian seharian....tak sabar nak dptkan teknik2 yg betul dalam proses pemotongan pakaian....selama ni aku belajar tanpa guru skrg ni aku belajar dgn guru yg terlatih dan mereka yg ada sijil kemahiran...

doaku ari2 mendatang dlm perjalananku mencapai cita2ku ini akan terus dipermudahkan...AMinnnnnn...